Asfalt – alt hvad du behøver at vide

22 september 2022 admin

editorial

Du kender sikkert til asfalt, som er den mest almindelige form for vejbelægning herhjemme. Hvis du regelmæssigt bruger veje og gader til transport, kan du med stor sandsynlighed hurtigt genkalde dig fornemmelsen af asfaltens overflade mod fødder, bildæk eller cykelhjul. I det følgende kan du blive klogere på asfalt og materialets grundbestanddele samt dets mange muligheder for anvendelse.

Hvad er asfalt?

Asfalt er et alsidigt materiale, der består af 95% stenmateriale og 5% bitumen. Bitumen er et sort, klæbrigt oliemateriale, der giver asfalten dens karakteristiske sorte farve og klæber stenmaterialet sammen.

Asfalt

Hvordan anvendes asfalt?

Asfalt er et robust, elastisk og bøjeligt materiale. Det kan anvendes til belægning af offentlige veje, private villaveje, parkeringspladser, indkørsler, havnepladser, legepladser og rekreative områder. Asfalt er miljøvenligt, da det er 100 % genanvendeligt.

Nogle almindelige asfaltanvendelser omfatter

– Offentlige veje

– Private boligveje

– Parkeringspladser

– Indkørsler

– Kajpladser i havne

– Legepladser

– Rekreative områder og gårdspladser

Hvorfor skal jeg vælge asfalt som belægningsmateriale?

Der er mange grunde til at vælge asfalt som belægningsmateriale. Asfalt er holdbart, vejrbestandigt og let at vedligeholde. Det er også relativt billigt sammenlignet med andre belægningsmaterialer som f.eks. beton. Asfalt kan nemt repareres, hvis det bliver beskadiget, og kræver ikke regelmæssig udskiftning som nogle andre materialer.

Asfalt – det miljø- og klimavenlige valg

Asfaltvirksomhederne arbejder hårdt på at reducere miljøpåvirkningen fra produktionsfasen hele vejen til belægningsasfalt og slidlag. Dette omfatter en reduktion af energiforbruget og kulstofemissionerne, når det er muligt. På den måde nedbringes miljø og klima påvirkningen, samtidig med at arbejdsforholdene bliver sundere for de mennesker, der arbejde med vejbelægning i det daglige.

Vidste du at …

– Asfalt er et naturprodukt og er derfor miljøvenligt

– Det er 100 % genanvendeligt

– Asfaltproduktionen har lave kulstofemissioner

– Overfladebehandling af asfaltveje kan være med til at reflektere varmen og reducere den urbane varmeø-effekt

Du kan læse meget mere om asfalt og materialets anvendelse på hjemmesiden pankas.dk

Flere Nyheder