Hvor arbejder en smed nu om dage?

27 juni 2019 Anders Lundtang Hansen
Hvor arbejder en smed nu om dage?

Der er tidligere skrevet om, hvordan det kan være, at mange forskellige professioner af arbejde er forsvundet gennem tiden, mens man stadigvæk ser, smedearbejde eksisterer.

Folk tænker jo, at det er begrænset, hvor mange heste der skal have sko på, samt hvor meget arbejde sådan en smed kan lave, når nu de fleste store virksomheder kan skabe, hvad en enkelt smed skal bruge flere måneder på, mens virksomheden kan lave det samme på samlebånd i løbet af nogle dage.

Er smede efterhånden ikke bare kunstarbejdere, der laver små, specifikke opgaver for private eller andre, der ønsker noget nostalgisk arbejde udført i hånden, som man gjorde det i gamle dage, så man kan blære sig for andre med at have noget unikt?

Det er, som det tidligere er blevet beskrevet, lidt en gammeldags opfattelse, men du kan jo se det i sammenligning med, at hvor man før i tiden lavede mad i hånden og blev jublende lykkelig, da supermarkedet kunne lave det samme for en – det var fremtiden!

Nu er det mere moderne igen at lave maden i hånden.

Sådan ser man det også med smedearbejde, for det er igen blevet populært at få lavet alt fra trapper til gelændre, hegn og meget andet i stål, jern og lignende, som man ønsker lavet i hånden af en æstetisk smed, der holder nøje øje med hele processen og ikke bare indstiller en maskine til at lave arbejdet for en.

Det betyder samtidig, at smedens værksted, lad os sige det er en smed Randers, der måske har et lille område, hvor man kan se, da der blev slået jern i rette facon på en armbolt, mens blæsebælgen pustede og holdt liv i kaminen.

Så skal man ikke kigge længere rundt, før dette “udstillingsområde” overgår til at have moderne maskiner og teknik, der gør arbejdet nemmere – men som stadigvæk ender med at være med personlige islæt.

Flere Nyheder