Skal man som elektriker hyre udenlandsk arbejdskraft?
Der kan være flere forskellige årsager til, at man hyrer udenlandsk arbebejdskraft på enten fast eller provisions-basis over en afgrænset periode, som kunne være ved, at man som elektrikerfirma har fået en større opgave på at ordne landbrugsel i Sønder Omme, hvorfor man har brug for ekstra arbejdskraft.
Det danske arbejdsmarked er som bekendt velkendt i ind- og udland for at være selvregulerende, så staten blander sig så lidt, som det er muligt.
Dette gør så bare også, at fagbevægelser er meget inde omkring forhandlinger, kigger på social dumping, undebetaling, kartelvirksomheder med videre, hvoraf en del af det skam kan være ulovligt.
Men som udgangspunkt er der intet i vejen for, at man som firma med elektricitet som hovedfokus ansætter folk fra udlandet til at arbejde for en, fordi man ved, at de vil arbejdere, end danskerne vil, og så kan de også acceptere en – i danske øjne – lavere løn.
En høj løn for dem kan være små set med et dansk blik, og så vil de måske endda gerne arbejde mere af frygt for, at deres arbejde bliver overtaget af andre – og så er de heller ikke medlem af fagforeninger tit og ofte, hvor det gør det lettere for arbejdsgivere at “udnytte” denne arbejdskraft.
Man kan så spørge, om det er etisk at gøre den slags fra firmaets side, for måske sparer de penge, men det rammer så de danske ledige hænder, der søger arbejde, og de penge, der går til betaling, bliver sendt hjem til hjemlandet for de ansatte, så de ikke kommer i rotation i den danske økonomi.
Derfor er det nogle gange med som firma at se på, hvor man forsvare at sætte ind i forhold til profit kontra at løfte det danske arbejdsmarked og sørge for, at økonomien kommer til at cirkulere rundt herhjemme end i udlandet.